Intervju om kompetensbaserad rekrytering på dagens jobbmarknad
Intervju av Brightmill Insights om rekrytiering i gig-ekonomin: Kompetensbaserad rekrytering – ett måste på en konkurrensutsatt marknad.
Coronakrisen har gjort sitt bästa för att omkullkasta pjäserna på arbetslivets schackbräde. Samtidigt är behovet av evidensorienterad rekrytering kanske större än någonsin. “Som företag gäller det att ligga i framkant”, säger konsultexperten Marianne Olsson.
Kompetensförsörjning är i mångt och mycket den kanske viktigaste frågan för många företag och organisationer de kommande åren.
Under coronakrisen har många företag tvingats se på när kompetens försvunnit ut genom dörren. Nu gäller det att rusta sig för framtiden – och att rekrytera rätt. Kompetensbaserad rekrytering både är och blir en allt viktigare lösning för företagen.
– Jag ser det som ett måste. Det är viktigt att ha siktet inställt på kompetensen, som kandidaten har utvecklat utifrån både studier och arbetslivserfarenheter. Det ska genomsyra hela rekryteringsprocessen, säger strategikonsulten och experten Marianne Olsson.
Enligt henne är det klart och tydligt att kompetensbaserad rekrytering är här för att stanna i Sverige.
– Med tanke på att konkurrensen blir hårdare inom varje bransch för varje år som går så anser jag inte att arbetsgivare har råd att låta bli att tillämpa det smartaste och evidensbaserade tänket.
Vad vill du säga till dem som tvivlar över att personliga egenskaper ska betraktas som minst lika viktiga som arbetslivserfarenheten i en rekryteringsprocess?
– Beteenden kan vara svåra att ändra, men kunskap kan man öka och fördjupa sig i all oändlighet. Därför är det vanligt att arbetsgivare söker medarbetare med en examen eftersom det visar på förmåga till inlärning.
Marianne har i tidigare intervjuer poängterat att det är en klok idé att anlita konsulter till roller som är svårrekryterade, istället för att ha öppna vakanser som bromsar organisationens arbete.
– Det är viktigt att ha en bemanning som speglar arbetsmängden på en avdelning. När det kommer till chefspositioner är det extra viktigt – det går inte alltid att täcka upp för den saknade ledarens roll och arbetsuppgifter. Att istället snabbt fylla vakansen med ett proffs är ett smart sätt att proaktivt värna om medarbetarnas hälsa. Annars riskeras gruppen bli än mer pressad med långsiktig ohälsa och minskad effektivitet.
Vad innebär det för företagen som fattar att den seniora kompetensen flyttar över till konsultrollen – startar egen låda och erbjuder sina tjänster på konsultbasis?
– Det innebär många nya möjligheter för en organisation att ta del av expertis utifrån. En annan fördel är att kunderna får en konsult som har många erfarenheter med sig från vitt skilda branscher. För företag gäller det att ligga i framkant och ibland måste man satsa för att växa eller komma ur en kris. Det brukar vara svårt att spara sig till framgång.
Många av dagens interimskonsulter har ofta passerat 50-årsstrecket. Att vara ”äldre” som interimskonsult är en större fördel än många tror, menar Marianne.
– De har många fina erfarenheter och passerat de pressade barnaåren med VAB samt hämtningar och lämningar av förskolebarn. Femtioplussare kan vara en drömrekrytering oavsett arbetsform. Behovet av könsfördelning varierar ju stort mellan branscher och jag tycker att detta är viktigt – men får inte överskugga rätt matchad kompetens.
*Intervju av Brightmill Insights om gig-ekonomi: Kompetensbaserad rekrytering – ett måste på en konkurrensutsatt marknad 15 maj 2020: https://brightmill.se/knowledge/kompetensbaserad-rekrytering-ett-maste-pa-en-konkurrensutsatt-marknad/