Webbinarium: Växande gigekonomi i kristider?
Extrainsatt webinar 28 maj 2020!
Webbinarium: Växande gigekonomi i kristider? Så utvecklas framtidens arbetsmarknad
Plattformsarbete är en av de viktigaste förändringarna som skett på arbetsmarknaden det senaste decenniet. Trots att endast en till tre procent av den globala arbetskraften arbetar via en plattform i så kallat gigarbete förväntas detta öka de närmaste åren. Samtidigt har frågor väckts om gigarbetarnas anställningsskydd som i de flesta fall skiljer sig markant från det skydd tillsvidareanställda åtnjuter. Andra talar om vikten av att inte hindra en växande framtidssektor med onödigt många regleringar. Detta är frågor som blir allt mer angelägna att reda ut i tider av kris.
Välkommen till ett webbinarium där vi, baserat på data från den senaste rapporten från Global Entrepreneurship Monitor, gör en djupdykning i gigekonomin och diskuterar:
- Hur har gigekonomin utvecklats det senaste året, och vad finns det för trender?
- Vad får coronakrisen för effekter på giggandet?
- Hur kan gigarbete kombineras med ett rimligt skyddsnät?
- Kan vi bättre utnyttja poolen av potentiella entreprenörer inom gigekonomin?
Delar av evenemanget sker på engelska.
Välkomna!
Kommentar från Marianne Olsson under webinariet ca 30 min i diskussionen:
- Det är viktigt at det sker fler djupdykningar inom gig-ekonomin eftersom den är svåranalyserad med många olika personas såsom giggare, frilansare, konsulter och platformsjobb som leveranstjänster. Tack för att ni gör detta!
- Jag har en framtidsorienterad definition som går ut på att ”alla är giggare, fast vi vet inte om det ännu”. Arbetsmarknaden har förändrats och en så kallad fast anställning är inte lika tryggt som det en gång varit. Det mesta kan förhandlas bort och en konsultavtal kan upplevas tryggare i jämförelse. Gig-ekonomin är bara en ny etikett på jobbmarknaden.
- Spaning: Det finns en efterfrågan bland giggare om att bli finansiellt inkluderade. Vad jag menar är att alla borde kunna ges möjlighet att få en rättvis bedömning kreditmässigt för att få en banklån till utbildning eller varför inte sin första egna bostad? Idag bedöms vi giggare utifrån stela kriterier som slår fel. Samhällets gamla strukturer har en hämmande effekt för oss inom gig-ekonomin. Jag menar att entreprenörskap och digitalisering kan lösa detta bl.a. genom att varje individ kommer att ges möjlighet att ta med sig sin finansiella profil med kredithistorik (det kallas PSD2 data) som underlag. Det kombinerat med betygssättningar i appar från uppdragsgivare skulle exempelvis kunna påvisa att en specifik giggare är väldigt efterfrågad även om den verkar på konkurrensutsatt marknad.
Kommentar till GEM-rapporten:
Alla är giggare, men vet inte om det än! Jag vet att folk blir utmanade när jag säger det, men tänk på hur osäker en anställning kan vara. Det behövs inget världsomfattande virus för att inse detta. Oftast tillämpas inte ”sist in först ut”-principen, vilket innebär att en anställning inte behöver vara tryggare än ett längre kontrakt som konsult och frilansare alternativt en giggare med många bokningar och högt betyg på Tipptapp som populär snickare eller bud. Jobbmarknaden håller på att ritas om och rapporten indikerar detta på flera sätt och framför allt genom svårigheten att analysera den här gruppen som är en mix av soloföretagare, entreprenörer, extrajobbare, hobbyföretagare samt ofrivilliga giggare som kanske har flera olika gigg samtidigt för att få ihop sin försörjning.
I min definition av den nya jobbmarknaden vi numera kallar gigekonomin anser jag att alla giggare ingår oavsett vart man är verksam i värdekedjan. Här ingår allt från enkla jobb via smarta appar till den erfarna konsulten som matchas online på branschsajter. För fem år sedan förväxlades giggare med just delningsekonomin och nu ser vi istället att allting hänger ihop. Ofta är vi människor aktiva i flera delar av vårt gemensamma ekosystem. Man kan hyra ut sina verktyg, sin bil eller ett rum i sin bostad samtidigt som man själv hyr in sig i ett co-working space samt är giggare med flers olika uppdragsgivare och ibland inom olika branscher där man man får nytta av sina olika kompetenser.
Jag tror att giggarna som grupp är på uppsving globalt och detta är bara början. Vi sätter mer fokus på innehållet i arbetet istället för arbetsformen, fler jobbar på distans med hjälp av digitala verktyg och lever mer på egna villkor med fokus på ett hållbart liv och vardag. Företagen blir samtidigt smartare på att organisera sig genom digitalisering och ett nytt tänk kring kompetensförsörjning på grund av rådande kompetensbrist. Idag har duktiga människor lätt att få nya jobb eller uppdrag, Frågan är hur och var matchningen sker? Vi kommer se många nya affärsidéer och plattformar som vill hjälpa oss i all delar av vårt liv och bli en del av vår vardag oavsett om vi ser oss som giggare eller inte.
Anmälan och information
https://www.lyyti.fi/reg/Vaxande_gigekonomi_i_kristider_Sa_utvecklas_framtidens_arbetsmarknad_8443
När?
2020-05-28 13:00 – 14:00
Var?
Webbutsändning via länk. Du kommer att få en länk för att ansluta till webbinariet. Webinariet kommer även publiceras på youtube. Länk publiceras inom kort på https://entreprenorskapsforum.se/aktiviteter/genomforda-aktiviteter/ och på https://www.youtube.com/channel/UCNj6BpqrN-APmX6TuJ5iXwQ.
Direkt till klippet på Youtube (scrolla fram till 31 minuter så hör ni mina inledande kommentarer): https://www.youtube.com/watch?v=tGM9HqTEGEc
Tipsa fler
https://entreprenorskapsforum.se/activity/webbinarium-gigekonomin-i-tider-av-kris/