Fastighetsbranschen starkt kopplad till samhällsutmaningar
Almedalen & Business Arena i Stockholm 2018
Snart Almedalen, som alltid har mycket bostadsfokus. Det är en valfråga som är starkt sammankopplad med några av de största utmaningarna Sverige står inför. Bostadsbrist och dämpad byggtakt hämmar tillväxten och försvårar allt från studier, arbetskraftsinvandring till integrationen när bostäder saknas för alla målgrupper i samhället, särskilt avseende prisvärda boenden.
Kort därefter samlas fastighetsbranschen på Business Arena i Stockholm. Håll utkik efter hela programmet samt Framtidsforum som jag själv modererar 🙂 Tema dag 1: Det inkluderande samhället och dag 2: Den smarta staden.
Men innan dess är det bostäder för äldre som gäller med Vectura i Almedalen, som är en partner till kommunerna vars unika inställning är att inte ha en exitstrategi. Nyfiken på mer om det? Välkommen på seminarium tisdag 3 juli kl. 14.20 på H10 (Hästgatan 10):
Framtidens bostäder för äldre i samverkan med Sveriges kommuner
Tisdag: Vilka krav ställs på framtidens bostäder för äldre med tanke på social och ekonomisk hållbarhet? Det finns i dag en stor efterfrågan av äldrebostäder. Med fokus på frågor som kvalitet, utformning, hållbarhet och ekonomi i samverkan med kommuner beskriver vi ett verkligt exempel. Läs gärna mer om evenemanget samt om www.vecturafastigheter.se:
- Susanne Ekblom, vd, Vectura Fastigheter
- Anders Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Mönsterås Kommun
- Barbro Westerholm, talesperson i äldrefrågor
- Marianne Olsson, moderator
Business Arena i Almedalen: politik & stadsutveckling samt gig-ekonomi i Digidalen
Jag har även nöjet att moderera följande seminarier under Almedalsveckan. Hoppas vi ses på Supper där Business Arena håller till samt i Digidalen på Rigagränd 1:
Söndag
15.15-16.00 Veckan som kommer: Vilka politiska frågor kommer att vara viktigast för fastighetsbranschen?
Under den här programpunkten gör vi en djupdykning i veckan som kommer. Givetvis med en branschanpassad vinkling. Panelen analyserar vad vi kan förvänta oss av veckan; politiskt, generellt och som bransch. Vad kan vi se fram emot? Vilka frågor kommer man att fokusera på under veckan? Och framförallt, vilka frågor kommer man att fortsätta diskutera efter Almedalen?
Anna Hrdlicka, ledamot, Regionstyrelsen Gotland
Mats Hederos, vd, AMF Fastigheter
Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande (S), Luleå kommun
Yves Chantereau, partner, Equator
Moderator: Marianne Olsson
Måndag
9.30-10.30 Gig-ekonomin är framtiden – men hur gör vi den hållbar?
Gig-ekonomin har många fördelar, men stor flexibilitet, och snabb digital utveckling är sällan argument som fungerar när det är dags för individen att förhandla om bolån. Vad händer med de grupper som har svårare att hänga med i den nya utvecklingen? Och vilket ansvar har samhället här? Kom och lyssna! Jag är med som expertkommentator: program: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/54905. :
Anders Tollmar, moderator, Digidalen
Jonna Knibestöl, Marketing & PR Manager Nordics, Testbirds
Andreas Hatzigeorgiou, Chefekonom, blivande VD, forskare på Ratio, Stockholms Handelskammare
Andreas Kullberg, VD, Cool Company
Ann-Therése Enarsson, VD, Futurion
Marianne Olsson, Konsult- och gigexpert, moderator, konsultboken.se
Torsdag
09.45 – 10.15 Fastighetsägaren, medborgaren och demokratin
När social hållbarhet ska förverkligas är det just den sociala dimensionen som är utmaningen. Fysiska hinder som ökad boendevariation och renoveringar är lättare att ta sig an än identitet och inkludering.
Men det kostar att ha bostadsområden som fungerar dåligt. I längden får det konsekvenser för hela samhället, inte minst för demokratin. En medborgare som känner sig långt från möjligheten att påverka sitt liv ser inte valurnan som ett alternativ. I valårstider blir det extra tydligt: graden av social integration hänger starkt samman med valdeltagande i olika bostadsområden.
Detta befäster att de uppfattningar vi delar runt köksbordet är minst lika viktiga som en inkluderande samhällsplanering. Vilken betydelse får det för allas boendemiljö och kan fastighetsägarna bidra till ökat valdeltagande?
Lotta Sjödin, utvecklingsledare, Ikano bostad
Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef, Peab Bostad AB
Cecilia Fredholm, kommunikationschef, Stena Fastigheter
Ola Serneke, vd, Serneke
Moderator: Marianne Olsson
10.30 – 11.00 Hur utvecklas framtidens logistikkluster?
I en värld där vi handlar allt mer via nätet växer flödet av varor som aldrig går till butik lavinartat. Det sätter tryck på logistikinfrastrukturen, inte bara i Sverige utan även i andra länder. I Sverige har vissa kommuner tagit position i övergången till den ”nya” ekonomin och etablerat logistikkluster som framgent kommer att göra dem till nyckelaktörer. Vilka parametrar tar ”logistikkommunerna” hänsyn till vid sitt beslutsfattande och varför har andra aktivt valt att inte etablera logistikkluster, trots de uppenbara fördelarna? Och hur kan kommun och näringsliv samverka för att hitta de bästa lösningarna?
Benny Thögersen, vd, Catena Fastigheter
Jens Persson, vd, Kilenkrysset
Pontus Lindblom, näringslivsdirektör, Norrköpings kommun
Johan Augustsson, Sverigechef, Lidl
Moderator: Marianne Olsson
15.15 – 15.45 Mobilitet med medborgarfokus för en hållbar kollektivtrafik
Den enkla grundprincipen när vi investerar i stadens transportinfrastruktur är att människor ska kunna ta sig från punkt A till punkt B på ett så smidigt sätt som möjligt. När våra städer nu ska bli tätare i takt med växande befolkning och arbetsmarknad finns också möjligheter till effektiva lösningar. Men fallgropar finns då även stadsmiljö kräver områden för avkoppling. Och hur bygger vi infrastruktur med förmågan att knyta ihop områden snarare än att skapa barriärer? Vad är nyckeln för en stadstrafiklösning som tar hänsyn till både stadens flöden och medborgarnas behov?
Frida Karlge, gruppchef Transport Innovation, Sweco
Mats Herner, exploateringschef, Wallenstam
Södertälje kommun Inbjuden
Anna Hrdlicka, Region Gotland
Moderator: Marianne Olsson
Vill du ha tips om Almedalen?
Läs gärna min krönika på IDG eller ta del av mina tips från artikeln:
- Planera innan vilka events ni vill besöka & lägg in i Almedals-appen (där finns karta & du kan synka den mot din egna kalender)
- Anmäl dig till lagom antal mingel – du kommer inte hinna med allt eller prioritera annat
- Se till att ha luft i kalendern för spontana möten! Det är vad Almedalen handlar om
- Berätta för kunder och leverantörer att ni kommer vara på plats
- Boka boende och resa i god tid – ännu hetare med valår 2018
- Ha roligt och undvik gärna alkohol – testa alkoholfria Almedalsdrinken istället eller besök Skandias mingel som har den bästa alko-fria baren
- Ha bra skor, lediga kläder & ett paraply till hands
- Ta hjälp av proffs om ni planerar egna seminarier – det sparar pengar och säkerställer att ni sätter och når företagets mål
- Arrangörer och moderatorer bör planera evenemangen för att skapa bättre förutsättningar för dialog med publiken – ofta sitter det ämnes-experter och lyssnar.
- Våga ha event i slutet av veckan – viktigare med rätt publik än en stor samling
- Innan visitkorten tar slut: fota av ditt eget och sms:a det till folk du träffar.