Olsson: Almedalsveckan borde utvecklas digitalt
Behovet av det demokratiska samtalet är stort och hade kunnat möjliggöras med digitaliseringens hjälp.
Då hade de dagliga talen från de politiska partierna även blivit av antingen på plats, förinspelat eller via länk. Seminarier hade kunnat ha streamats från hela Sverige och marknadsförts via den existerande programwebben Almedalsveckan.info, som vi deltagare har som en digital bibel under veckan. Kontinuitet hade kunnat skapats och alla hade kunnat ta ansvar för maxantalet 50 runtom i Sverige – eller på plats i Visby för den delen.
Under en vår då både demokratiska och mänskliga rättigheter inskränkts av flera länder under Coronan har behovet av det demokratiska samtalet aldrig varit större än nu. Istället för dialog får vi istället ett vakuum och ett hack i skivan i form av bristande kontinuitet avseende planering och budget. Detta riskerar att innebära att färre arrangerar evenemang och seminarier 2021. Almedalsveckan behöver bli mer relevant, inte mindre. Politiken borde haft kurage att lita på digitaliseringen som brygga till 2021. Då hade vi säkerligen fått se nya nyfikna arrangörer dela kunskap och föra samtal som är viktiga inom deras ämnesområden.
Om du själv inte spanat in Almedalsveckan kan det vara kul att veta varför folk åker långväga för att delta. De främsta skälen som brukar anges är att dela kunskap, träffa nya människor och nätverka samt påverka inom sitt eget intresseområde. Visste du att det arrangerades över 4000 seminarier 2018? Att över 700 företag ställde ut 2019 och 485 arrangerade från offentlig sektor? Det är många intressenter utöver alla tusentals besökare som även bidrar till besöksnäringen för hela Gotland både före, under och efter Almedalsveckan varje år. Den här typen av information samt erfarenheter från tidigare år delades under Almedagen 2020, som jag hade äran att vara moderator för i januari i år. Syftet var att sprida just kunskap om vad det innebär att arrangera seminarier under Almedalsveckan samt hur man gör det med tillgänglighet.
En idé inför 2021 års Almedalsvecka skulle vara att även tillåta digitala arrangemang i programmet. Det främjar både platsen, det demokratiska samtalet och underlättar budgetfrågan för organisationer som helt enkelt inte har råd att komma till Visby. Jag ser fram emot förnyelse där vi kan låta digitaliseringen vara med och skapa större inkludering. Det skulle även främja det demokratiska samtalet som är hjärtat i Almedalsveckan.
Hoppas att vi ses 2021!