Kundreferens: Region Gotland och Almedalsveckan

Beställare: Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan

Vi hade förmånen att ha Marianne som moderator när vi anordnade Almedagen 2020*. Marianne har en förmåga att skapa en nära och personlig stämning, både i sin relation till publiken och till den eller de som hon har på scen. Marianne arbetar strukturerat och noggrant, i gott samarbete med sina gäster. Inget ämne eller område är för stort eller för litet, Marianne känns alltid påläst, engagerad och intresserad. Vi rekommenderar med varm hand Marianne som moderator till ditt nästa event.
*Almedagen är ett miniAlmedalsveckan som sker i Stockholm under vintern och som syftar till att inspirera och informera nya men också erfarna Almedalsdeltagare.

Region Gotland arrangerade Almedagen 2020 – ett popup-event för att informera om Almedalsveckan 2020.

Regionen samlade ett antal talare för att inspirera och informera om Almedalsveckan den 22 januari i Stockholm under en eftermiddag. Det fanns även ett flertal företag med anknytning till Almedalen som presenterade sig för deltagarna i en utställning: Hotell Kokkoloko, Kinbergs Plats 3, Strand Hotell, AV-gruppen med flera. Nedan har jag summerat innehåll och kunskap från dagen med lite länkar för den som vill veta mer om talarnas olika projekt och case som lyftes.

Delad kunskap

Här ser ni vilka tider det arrangeras flest seminarier under Almedalsveckan. Källa: Intellekta. 

  • Filmreportage om dagen i korthet av Enytt: se filmen! Precis när vi stod och förberedda inför att programmet skulle starta kom två unga journalister på besök och jag var snabb på att presentera Eva Nypelius som värd för Almedagen. Hon berättar lite grann om dagen liksom några andra talare och arrangörer.
  • Botkyrkas pop-up: Youtube länk till filmen om Botkyrka pop-up i Almedalen: se filmen (5 min) som berättar deras historia om hur de tog involvering till en helt ny nivå. Hediye Güzel delade erfarenhet från den tid hon själv jobbade som PR-chef i kommunen.
  • Marianne Olsson med stjärnkocken Christer Svantesson, som lagar maten på Kinbergs Plats 3

    Mindshift skapat av Länsförsäkringar med partners: till webbplatsen. Niklas Huss, som är innovationschef på LF berättade deras historia där de på 3 månader lyckades engagera partners, talare och människor till sann co-creation.

  • Statistik: Till vänster i bild ser ni statistik från Hampus Brynolfs presentation från 2019 års Almedalsvecka. Det mest talande är just hur många seminarier som arrangeras samtidigt och varför det är så viktigt att tänka och planera sin kommunikation och medverkan på lång sikt.
  • Planering och kommunikation: flera delade erfarenheter om att just integrera Almedalen i sin totala kommunikationsplan. En av dem var Anders Tollmar från Nowa Kommunikation som gav publiken tre goda råd: 1. I N T E G R E R A I relation till annat påverkansarbete under året 2. S P E C I F I S E R A Gör allt kristallklart så ni vet precis vad ni vill göra 3. E X P E R I M E N T E R A Våga testa nya galna idéer parallellt med konventionella aktiviteter.

Panelen: Ulla Pettersson, Emelie Bergbohm och Stikkan Ljunggren.

Projektledaren för Almedalsveckan Mia Stuhre tillsammans med moderatorn Marianne Olsson.

 

Programmet i korthet:

Regionen, utställare och kaffe finns på plats från 12.30. Marianne Olsson är moderator för programmet.

  • 13:00-13:25 Hur var Almedalsveckan 2019? Vad tyckte arrangörerna om veckan, vilka förbättringsförslag arbetar vi med och vilka nyheter möter deltagarna på Almedalsveckan 2020?
  • 13:25-13:40 Almedalsveckan sett utifrån statistiken Hampus Brynolf, vVD Springtime Intellecta, beskriver Almedalsveckan utifrån ett statistiskt perspektiv.
  • 13:40-13:55 Hur gör vi tillsammans Almedalsveckan hållbar? Vi guidar dig genom miljömål, platsbantning och kranmärkning.
  • 13:55-14:15 Hur gör vi Almedalsveckan tillgänglig för alla? Maria Johansson, projektledare och jämlikhetskonsult, Make Equal delar med sig av sin kunskap i syfte att göra Almedalsveckan tillgänglig för alla, oavsett förutsättningar.
  • 14:15-15:00 Mässa, eftermiddagsfika och möten med oss gotlänningar Under eftermiddagskaffet kan du få direkta tips och råd av gotländska proffs som har varit med som serviceleverantörer till Almedalsveckan under många år
  • 15:00-15:45 Hur Almedalsveckan används långsiktigt i planeringen Erfarna arrangörer delar med sig av sina erfarenheter och kunskap. En av dessa är Niklas Huss, innovationschef på Länsförsäkringar. Du får också lyssna på Anders Tollmar och några av Nowa kommunikations kunder, de berättar hur de använder sitt deltagande i ett större perspektiv.
  • 15:45-16:15 Gemensam workshop om Almedalsveckans utveckling Du är med och diskuterar Almedalsveckans utveckling.
  • 16:15-16:30 Kort bensträckare och kaffepåfyllning
  • 16:30-17:00 Demokratins utveckling och Almedalsveckans plats Erfarna Almedalsdeltagare diskuterar vår demokratiska mötesplats roll i utvecklingen av demokratin. Några av de du möter på scen är Stig Björn Ljunggren, statsvetare och Almedalsambassadör, Ulla Pettersson (s) och ordförande för Socialdemokraterna på Gotland och Emelie Bergbohm, kulturbärare och VD för Bohm Bohm Room.

 

Dagen leds av vår moderator Marianne Olsson.

Hör gärna av dig med en förfrågan om att arrangera seminarier eller konferenser